Pöttingova 624/2, 779 00 Olomouc
Zobrazit na mapě
Telefon: 585 704 111
Email: sekretariat@epol.cz
IČ: 00600938
RED_IZO: 600020053
Soutěže se zúčastnili žáci středních zdravotnických škol oboru Nutriční asistent z Karlových Varů, Prahy, Brna, Ostravy, Trutnova, i vybraní žáci SZŠ a VOŠZ E. Pöttinga Olomouc z 2. CNA Zara Žwaková a Magdalena Kalousková. Podporu týmu z Olomouce jistila vyučující Anna Fuchsová, DiS.
Téma soutěže: Zásady zdravé výživy
Počet soutěžících: 6 týmů (dvoučlenné týmy)
Soutěž měla dvě části: teoretickou a praktickou.
V teoretické části, která trvala 70 minut, dostaly týmy očíslované složky s pokyny a zadáním.
V první části vypracovávaly test s deseti otázkami zaměřený na „Zásady zdravé výživy – výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR.“ Dále měly sestavit jídelníček pro zdravého dospělého na tři dny dle zásad zdravé výživy.
Následně z daného přehledu surovin vytvořily receptury s technologickými postupy a propočtem surovin na čtyři porce pro přípravu polévky, těstovinového salátu na hlavní pokrm a netradičního moučníku z litého těsta (netradiční palačinka nebo lívance).
Poté v praktické části, která trvala 90 minut, připravovaly soutěžní týmy polévku, těstovinový salát a netradiční moučník.
Náš tým z Olomouce pod číslem 1 připravoval brokolico-hráškový krém, těstovinový salát s kuřecím masem a jako dezert lívance ala Red Velvet.
V kuchyňkách probíhaly všechny činnosti (jak přípravné práce, tak dodržování bezpečnosti práce a hygienických předpisů) pod pečlivým dozorem poroty, která byla složena z žáků 3. ročníku SZŠ a VOŠZ Karlovy Vary pod vedením své vyučující.
Celkové hodnocení pak měla na starosti porota sestavená z vyučujících zúčastněných škol.
Hodnotil se vzhled servírované vzorové porce, správná velikost porce a proběhla degustace.
Hodnocení nebylo pro porotu jednoduché a zasloužené vítězství získal nakonec domácí tým č.2 z Karlových Varů. Náš tým z Olomouce vybojoval krásné čtvrté místo.
Za výbornou organizaci celého soutěžního dne na SZŠ a VOŠZ Karlovy Vary patří poděkování týmu vyučujících oboru Nutriční asistent SZŠ a VOŠZ Karlovy Vary a také žákům 3. ročníku, kteří pomáhali při servírování degustačních porcí a následném úklidu.
Pořádání soutěží v oboru nutriční asistent je výbornou příležitostí nejen k předávání zkušeností, ale zároveň jsou žáci i více motivováni, jelikož vidí výsledky osvojených vědomostí z odborných předmětů v následné praxi.
V Olomouci dne 10. 6. 2024
Fuchsová Anna, DiS
Kampaň “Studuj zdrávku” je společný projekt Unie zaměstnavatelských svazů ČR a Ministerstva zdravotnictví za podpory odborových svazů.